FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed
   
  De voorbereiding

Momenteel zijn de grote wateren in zowel binnen als buitenland erg populair bij de karpervisser. Dit jaar wil ik ook graag naar “groot water”. Mijn thuiswatertje denk ik nu aardig te kennen en heeft veel visplezier opgeleverd. Nu wordt het tijd voor iets anders!!
Het idee is om jullie de komende maanden regelmatig op de hoogte te houden van mijn ervaringen op de randmeren. Vandaag deel I.

 
 

Gelukkig heeft mijn iets oudere vismaat Martijn al wat ervaring opgedaan de afgelopen jaren.  Dat is mooi want de visserij op deze wateren is namelijk niet altijd even gemakkelijk en roept bij velen vragen op. Want hoe kun je nu het beste je stekken zoeken, hoe, hoeveel en wat  moet je voeren, wat voor aas en materiaal kun je het beste gebruiken? Veel karpervissers krijgen de neiging om na een aantal sessies een stapje terug te doen naar kleinere wateren, omdat het toch allemaal niet zo uitpakt als gedacht en gehoopt. Dan is het toch wat simpeler om op een kleiner (thuis)water vis te vangen en bovendien scheelt het een hoop tijd en energie. Want als ik de verhalen van collega vissers hoor dan is uithoudingsvermogen wel heel hard nodig……als dat maar goed komt met ons (ik moet namelijk ook nog even mijn eindexamen doen….).

Maar wij zijn (nu nog) vol goede moed en gaan volle bak aan de slag op het grote water!
Wij hebben samen een soort van plan van aanpak tussen de oren zitten (hele winter over gepraat) en het lijkt mij leuk dat met jullie door te nemen. Wij hadden uiteraard nog de nodige vragen en hebben geprobeerd antwoorden zelf te bedenken en vooral ook “op te halen” bij de ervaren jongens.

Het zoeken van een stek
Stekken zoeken is niet gemakkelijk op groot water want waar moet je beginnen??
Wil je echt serieus gaan vangen, dan is het belangrijk dat je hier veel tijd en energie in gaat steken en daar moet je in de winter al mee beginnen, zo luidde een van de eerste adviezen die wij kregen van een ervaren rot.
Het is natuurlijk makkelijker als je een complete boot hebt met dieptemeter en elektromotor en noem het allemaal maar op. Een boot hebben wij, de rest nog niet dus moesten wij ouderwets peilen.Vaak trekken de vissen in het voorjaar naar de ondiepe gedeeltes van het water. De randmeren worden gekenmerkt door grote en uitgestrekte ondiepten.  Deze stukken warmen het snelst op en er groeit vaak veel wier. De ideale plaats voor de karper om zich voort te planten en zich van voedsel te voorzien. Met een waadpak en peilhengel hebben wij gezocht op de ondiepere plekken. Daarbij hebben wij vooral gekeken naar de  harde platen, mosselbanken, wierbedden en rietkragen. Uiteindelijk hebben wij 3 stekken gevonden waarvan wij het bodem verloop inmiddels redelijk goed kennen.

 

 

 

 

Hoe, hoeveel en wat moet je voeren?
Het is belangrijk dat je eerst probeert het karperbestand in kaart te brengen. Daarom is het handig zoveel mogelijk informatie te krijgen voordat je aan de slag gaat. In de boeken staat dit soort informatie niet dus veel rondneuzen en praten met vissers (als ze dat willen….) die ervaring hebben op dat water is natuurlijk het mooiste. Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met witvis. Meestal zit er op groot water veel witvis en dus voeren wij  niet teveel met particles en kleine boilies! Wij gaan aan de gang met een 20 of 25 mm boilie (wij hebben al eens een karper van 12 pond op een 25 mm boilie gevangen).

Welke boilie je moet kiezen is natuurlijk aan jou, het is belangrijk dat het een boilie is waar je zelf veel vertrouwen in hebt. Het assortiment van Martin SB biedt vele mogelijkheden, keuze genoeg!! Wij hebben gekozen voor Monstercrab, Instant 8 en Lipped Mossel. Dit zijn boilies die zich bij ons zeker hebben bewezen. Uiteraard hoort hier de Forrest Fruit ook bij aangezien ik daar afgelopen seizoen goed op gevangen heb. Ik zet deze boilie in als het voorjaar echt van start gaat en de temperaturen nog wat verder stijgen.

We  hebben ervoor gekozen om te beginnen als de eerste mooie week van het jaar aangegeven wordt. Dit houdt in een week met een temperatuur van een graad of 10! Eerder heeft geen zin, je kunt uiteraard een keer geluk hebben maar over het algemeen is het zonde van de tijd. Het is in het begin altijd verstandig om niet teveel te voeren. Als voer strategie kiezen wij om in een grote strook te voeren en te vissen. Op deze manier kun je met een minimale hoeveelheid voer wel veel vis onderscheppen. Je kunt ook gewoon  losse stekken aanvoeren. Als je dit doet, voer dan niet te veel maar wel goed verspreidt. Op deze manier houd je de vis aan het zwemmen. Hierdoor is hij minder geconcentreerd op jouw haakaas en dus makkelijker te vangen. Houd er ook rekening mee dat de vissen op groot water vaak rond trekken en niet al te lang blijven hangen op jouw stek. Veel voeren heeft dus ook lang niet altijd zin, maar regelmatig voeren wel!!! Door bijvoorbeeld om de dag te voeren bouw je al een goede basis op. Wij voeren nu elke dag op één stek één kilo boilies over 4 hengels en nu maar eens kijken of dit de juiste tactiek is.

Welk materiaal heb je nodig?
Op groot water kan het gebeuren dat je op meer dan 100 meter moet vissen. Wij vissen met een 2.75 lb hengel en tot nu toe hebben we hier geen problemen mee gehad.  Het is ook handig om een molen onder je hengel te hebben die genoeg lijn opgespoeld heeft. Deze hoofdlijn moet sterk genoeg zijn, mijn voorkeur gaat uit naar een soepele nylon lijn van 37/100 mm. Ook gebruik ik een leadcore leader en een voorslag. Deze moeten ervoor zorgen dat de laatste meters plat op de bodem liggen en niet worden beschadigd door obstakels. Persoonlijk vis ik graag met een leadclip systeem. Met dit systeem kun je snel van lood verwisselen. Bovendien is dit systeem 100% veilig! Het loodgewicht is afhankelijk van de afstand en de stek waarop je vist. Meestal volstaat een stuk lood van 80 tot 120 gram. Als onderlijn gebruik ik meestal een standaard, combi of snowman rig met een lengte aan van 15 tot 20 cm. Redelijk zwaar materiaal maar ik kies hier bewust voor omdat het materiaal op groot water nog wel eens een stootje krijgt.

De plannen voor de komende maanden.
Aan de voorbereidingen kan het volgens ons niet liggen want wij hebben er al aardig wat tijd in gestoken en op onze manier vooral goed over nagedacht. Maar garantie op het vangen van karper hebben wij van niemand gekregen. We weten dat er heel veel kleine karper (5 tot 15 pond) zit, waaronder spiegeltjes van de spiegelkarper projecten. Mooi om te vangen maar ons doel voor de komende maanden is om een aantal vissen van beter formaat te vangen. Een mooie dertiger zou al fantastisch zijn op dit water en stiekem hopen wij op meer………Maar wij gaan vooral lekker vissen en proberen dat iedere weekend te doen. Genieten dus!!

In deel II (klik aan) zal ik jullie vertellen hoe de eerste sessies zijn verlopen en hopelijk zitten daar een paar mooie karpers bij.

Groeten, Jasper

 
| + - | RTL - LTR